تعطیلی شنبه‌ها از کی اجرا می‌شود؟

سرانجام روز موعود فرا رسید و بعد از هفت سال جدال در جلسه علنی امروز (چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی، تکلیف تعطیلات دو روزه آخر هفته را روشن کرد و با در دستور کار قرار گرفتن گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که مربوط به تغییر تعطیلی پنجشنبه‌ها به شنبه است، تعطیلی شنبه‌ها به تصویب رسید.

تعطیلی شنبه‌ها از کی اجرا می‌شود؟

به گزارش زنهار،  زمان اجرای تعطیل شنبه ها بعد از تصویب در شورای نگهبان قطعی می شود و فعلا روز شنبه ها تا تصویب نهایی، تعطیل نیست. این مصوبه مهم باید از سد شورای نگهبان بگذرد تا به قانون تبدیل و توسط دولت اجرایی شود.

اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت اگر شورای نگهبان طی ۱۰ روز آینده مصوبه مجلس مبنی بر افزایش تعطیلات هفته‌ها را تایید و رئیس مجلس ابلاغ کند تعطیلی شنبه‌ها از اواخر خرداد امسال باید اجرایی شود. 

بر اساس یکی از تبصره‌های ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، تکلیف تعطیلی مراکز خدمات‌رسان مانند بانک‌ها در مصوبه تعطیلی روز شنبه مشخص شد.

ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به تصویب لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته در مجلس، گفت: این لایحه چند وقت بود که در کمیسیون اجتماعی مطرح بود، اما روز سه‌شنبه ما ساعت کاری را تغییر و به ۴۰ ساعت کاهش دادیم تا اوقات فراغت مردم زیاد شود و مردم بتوانند به خانواده‌شان برسند. تعطیلات در کشورمان را با دنیا مقایسه کردیم و میانگین تعطیلات در کشورمان بسیار پایین‌تر از دنیا است. ما ۷۵روز تعطیل در سال داریم در حالی‌که میانگین تعطیلی در دنیا ۱۲۵ روز در سال است.

او با اشاره به تصویب روز شنبه به عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته، اظهار کرد: نظر ما برگرفته از استدلال‌های علمی بود که از مشاوران اقتصادی‌مان در اتاق تعاون و اتاق بازرگانی گرفته بودیم. بنابراین توضیحاتمان را در صحن اعلام کردیم و صحن علنی نیز قبول کرد. مخالفان هم بحث مسائل اجتماعی و فرهنگی را مطرح می‌کردند، اما به هر حال صحن علنی تصمیم‌گیری کرد و تعطیلی جمعه و شنبه به عنوان دو روز تعطیلات آخر هفته رای آورد. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید کرد: تعطیلی شنبه‌ها قطع و یقین در اقتصاد ما تاثیر می‌گذارد و این حرف اقتصاددان‌های مجلس از جمله آقای شمس‌الدین حسینی و آقای پورابراهیمی است.

اسماعیلی در خصوص اینکه افزایش تعطیلات آخر هفته از چه تاریخی اجرایی می‌شود، گفت: لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری باید به شورای نگهبان برود و شورای نگهبان برای بررسی این لایحه ۱۰ روز فرصت دارد. اما با توجه به اینکه این لایحه مشکل شرعی و قانونی ندارد و دولت بار مالی ناشی از کاهش ساعت کاری را پذیرفت، به نظر می‌رسد زودتر از ۱۰ روز در شورای نگهبان به نتیجه برسد. بعد از تایید شورای نگهبان، آقای قالیباف برای اجرا به دولت ابلاغ می‌کند که آن هم ۱۰ روز زمان می‌برد. او افزود: بنابراین اگر مشکل خاصی در شورای نگهبان پیش نیاید تا یک ماه آینده لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته اجرایی می‌شود. او همچنین تاکید کرد: با توجه به مصوبه روز گذشته و در صورت تصویب نهایی آن مدارس نیز شنبه‌ها تعطیل خواهند بود چون معلمان نیز کارکنان دولت محسوب می‌شوند. تنها تصمیم‌گیری برای هیات علمی را برعهده خودشان گذاشتیم.

تعطیلی دو روزه به بخش خصوصی تسری پیدا می‌کند

همچنین حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در خصوص اینکه تعطیلی شنبه‌ها شامل چه کسانی می‌شود، گفت: این مصوبه شامل افرادی می‌شود که مشمول قانون خدمات کشوری و قانون کار هستند. اما نیروهای مسلح به اذن رهبری است و طبیعتا آنها مکاتبات خودشان را انجام می‌دهند و در صورت صلاحدید رهبری این گروه شنبه‌ها تعطیل خواهند شد. او تصریح کرد: طبق تجربه می‌گویم که تعطیلی دو روز در هفته به بخش خصوصی هم تسری پیدا خواهد کرد. در کمیسیون اجتماعی ۳۶ نهاد اقتصادی کشور و همچنین اتاق تعاون و اتاق بازرگانی که سرجمع مراکز تجاری و اقتصادی کشور هستند حضور پیدا کردند و استدلال کردند و بر این اساس نمایندگان قانع شدند که تعطیلی شنبه به صلاح است و ارتباط تجاری با جهان برقرار می‌شود.

از سوی دیگر شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم نیز تحقق پیدا می‌کند. سخنگوی کمیسیون اجتماعی به اشاره به جو مجلس در خصوص تعطیلی جمعه‌ها و شنبه‌ها، اظهار کرد: نمایندگان قانع شده بودند که تعطیلی شنبه‌ها باید انجام شود، اما تعدادی از نمایندگان به انحای مختلف پیشنهادهایی ثبت کردند که هیچ کدام از این پیشنهادها به تصویب نرسید. گودرزی در خصوص زمان اجرای این لایحه، یادآور شد: شورای نگهبان برای بررسی ۱۰ روز زمان دارد که ۱۰روز هم می‌تواند تمدید کند، اما اگر ظرف ۱۰روز نتیجه را اعلام کند؛ این قانون از سوی رئیس مجلس و رئیس‌جمهور برای اجرا ابلاغ می‌شود.

چه کسانی مخالف تعطیلی شنبه‌ها بودند؟

جلال رشیدی‌کوچی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور نیز اظهار کرد: همه پیشنهادهایی که در جریان بررسی لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته مطرح شد، رای نیاورد. چون نمایندگان نظرشان این بود که مصوبه کمیسیون کامل است و کفایت می‌کند. او با اشاره به حواشی تصویب شنبه به عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته، اظهار کرد: نگاه‌های متفاوتی وجود داشت و خدا را شکر که تعطیلی شنبه‌ها به تصویب رسید. اگر پنج‌شنبه تعطیل می‌شد، در عمل ۴ روز از اقتصاد دنیا عقب می‌افتادیم. البته عده‌ای که به صورت تخصصی در اقتصاد کار می‌کردند می‌گفتند این موضوع ارتباطی با اقتصاد ندارد.

اما به نظر می‌رسد که تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در اقتصاد بی‌تاثیر نبود. این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: البته در ایام کرونا ثابت شد که خیلی از شاخ و برگ‌های دولت زیادی است و می‌توان خیلی از کارها را به راحتی پیش برد. رشیدی‌کوچی در خصوص اینکه چه کسانی مخالف تعطیلی شنبه‌ها بودند، گفت: آن طیفی که خیلی تلاش می‌کردند تا شنبه تعطیل نشود، برخی از دوستان جبهه پایداری بودند و همچنین عزیزانی که نگاهشان به دولت خیلی نزدیک است. به نظر می‌رسید که نگاه دولت تعطیلی پنج‌شنبه بود.

بانک‌ها روز شنبه تعطیل می‌شوند؟

سوالی که پس از تصویب تعطیلی شنبه‌ها به ذهن متبادر می‌شود، تعطیلی ارگان‌ها و موسسات است. آیا بانک ها، دستگاه‌های خدماتی و ارگان‌های دولتی هم روز شنبه تعطیل می‌شوند یا خیر؟

پیش از پاسخ به این سوال ابتدا باید جزئیات قانون مدیریت خدمات کشوری درباره کاهش ساعت کار کارکنان را از نظر گذراند.

حالا با اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، در این ماده تصریح شده که «ساعات کار کارمندان دولت چهل و چهار ساعت در هفته است و ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات با پیشنهاد سازمان و تصویب هیات وزیران تعیین می‌شود و تغییر ساعت کار کارمندان در موارد ضروری با رعایت سقف مذکور با دستگاه ذی‌ربط است. میزان ساعات تدریس معلمان و اعضای هیات علمی از ساعات موظف، در طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل ذی‌ربط تعیین خواهد شد.»

در تبصره ۳ ماده واحده ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری به سوال اصلی درباره تعطیلی بانک ها، مراکز خدمات رسان و ارگان‌های دولتی پاسخ داده شده است: «تبصره -۳ تمامی دستگاه‌های اجرایی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحد‌های نظامی انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحد‌های خدمت رسانی از قبیل بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، درمانی، مراکز بهزیستی، بانک‌ها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه تنظیم کنند. فهرست کامل بخش عملیاتی واحد‌های خدمات رسانی موضوع این تبصره ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.»

بر این اساس، همه دستگاه‌های اجرایی اعم از ستادی و استانی به استثنای بخش عملیاتی مراکز و واحد‌های خدمت رسانی نظیر واحد‌های ذی‌ربط بهزیستی، بانک ها، بیمارستان ها، مراکز بهداشتی- درمانی، اماکن ورزشی و واحد‌های نظامی، انتظامی و اطلاعاتی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته تنظیم کنند.

بر اساس جزئیات این مصوبه، در همه قوانین و مقرراتی که از مبنای ۴۴ ساعت کار در هفته و ۱۷۶ ساعت کار در ماه استفاده شده است، از تاریخ ابلاغ این قانون به ترتیب به ۴۲/۵ ساعت کار در هفته و ۱۷۰ ساعت کار در ماه اصلاح می‌شود.

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار