افزایش قیمت بنزین در راه است؟
معاون اجرایی رئیس جمهوری با بیان اینکه در بحث انرژی ناترازی وجود دارد و وضعیت بنزین با قیمت فعلی قابل ادامه دادن نیست، خاطرنشان کرد: قیمت بنزین در کشور ما از آب خوردن ارزانتر است. البته طبیعی است وقتی بنزین را در زمان مناسب و توجیح مردم گران کنید باید حقوقهای کم درآمدها هم متناسب با آن افزایش پیدا کند.
به گزارش زنهار، محمدجعفر قائم پناه در گفت و گوی ویژه خبری رسانه ملی اظهار داشت: گرانیها سالها بوده و قطعا در سالهای اول دولت هم وجود داشته است. برای کنترل گرانی باید برنامه وجود داشته باشد و بخشی از گرانیها به صادرات وابسته است که امیدواریم تا سال آینده بتوانیم درصدی از گرانی را کنترل کنیم
معاون اجرایی رئیس جمهور در ادامه درباره افزایش قیمت خودرو افزود: دولت تصمیم داشت در قیمت خودرو نباید دخالت کند و به بازار سپرده شود. قیمت خودرو متناسب با تورم باید گران میشد، گرچه مردم رضایت نداشتند.
وی در خصوص عملکرد ۱۰۰ روزه دولت یادآور شد: یکی از موفقیتهای کابینه رئیس جمهور ارائه به موقع لایحه بودجه به مجلس است.
قیمت بنزین در کشور ما از آب خوردن ارزانتر است
قائم پناه با بیان اینکه در بحث انرژی ناترازی وجود دارد و وضعیت بنزین با قیمت فعلی قابل ادامه دادن نیست، خاطرنشان کرد: قیمت بنزین در کشور ما از آب خوردن ارزانتر است. البته طبیعی است وقتی بنزین را در زمان مناسب و توجیح مردم گران کنید باید حقوقهای کم درآمدها هم متناسب با آن افزایش پیدا کند.
معاون اجرایی رئیس جمهور درباره سفرهای استانی پزشکیان تصریح کرد: رویکرد سفرهای استانی را مثل قبل مناسب نمیدانیم. سفرهای استانی و برپایی تجمعات بزرگ استانی را شبیه به قبل در دولت فعلی نخواهیم داشت.
وی در ادامه یادآور شد: رئیس جمهور علاقهای ندارد مردم برای دیدار اذیت شوند. در سفرهای استانی با رویکرد جدید تلاش میشود اقشار مردم به طور خاص و در مکانهای مشخص با رئیس جمهور گفتگو کنند.
قائم پناه با بیان اینکه مصوبهای که میدانیم منابع مالی ندارد را قول نمیدهیم، افزود: تنها آنچه که قرار است اجرا کنیم و برای آن پول تخصیص دهیم را مصوب میکنیم.
وی درباره سفر استانی پزشکیان تصریح کرد: اولین سفر رئیس جمهور به استان سیستان و بلوچستان خواهد بود و استان سیستان و بلوچستان میتواند مبانی وفاق ما باشد. صبح روز پنجشنبه برای ارزیابی سفری به سیستان و بلوچستان خواهیم داشت.
دولت پزشکیان پس از ریجستری کردن آیفون، اینبار دست به آزاد کردن قیمت بنزین سوپر زد تا رضایت جمعی از گروههای هدف جامعه را جلب کند.
کشف تدریجی قیمت بنزین با فروش بنزین سوپر با قیمت واقعی
در خصوص مزایا و معایب بنزین سوپر و نظراتی که موافقان و مخالفان آن بیان میکنند، یدالله سبوحی، استاد دانشکده مهندسی انرژی به اقتصادآنلاین گفت: اینکه بنزین سوپر را در کنار بنزین معمولی وارد کنند حدوداً سه سال مطرح بود و برخی افرادی که در سازمان برنامه و بودجه بودند صحبتهایی داشتند که اینطور باشد. بحث آنها این بود که ما به تدریج اجازه بدهیم قیمت بنزین سوپر در بازار شکل بگیرد و کسانی که توان خرید بالایی دارند بفهمند که ارزش بنزین برای اقتصاد ملی چقدر است. تنها حسنش این است که ما بتونیم به تدریج کشف قیمت بنزین را در بازار داشته باشیم. ولی در کنار آن مسائلی که وجود دارد این است اختلاف قیمتی که بین بنزین سوپر و آزاد وجود دارد باعث میشود مباحثی مثل مانند مخلوط کردن بنزین معمولی و عرضه عمده به عنوان سوپر وجود خواهد داشت.
دکتر سبوحی افزود: همانند این موضوع قاچاق بنزین است که از سیستان و بلوچستان به پاکستان اتفاق میافتد یا از قسمت غربی و جنوبی ایران صورت میگیرد. در حقیقت این اختلاف قیمت بالا انگیزه قاچاق را به وجود میآورد. حالا من قاچاق معمولی را عرض میکنم، قاچاق سازمان یافته هم وجود دارد که اصلا مردم معمولی درگیرش نیستند.
استاد دانشگاه صنعتی شریف بیان کرد: دومین مسئله این است که وارد کننده بنزین سوپر چه کسانی هستند و بعید است که دولت به بخش خصوصی واقعی به این صورت اجازه واردات یدهند و در نتیجه انحصار وجود خواهد داشت و خود این عدم کارایی را به وجود میآورد و شاید خود وارد کننده انحصاری، دست به ترکیب بنزین معمولی و سوپر بزند. قیمت بنزین در منطقه در حدود ۴۰ تا ۵۰ سنت است و قیمت بالای یک دلار معمولاً در کشورهای جنوب اروپا یا کشور های دیگر که وارد کننده بنزین هستند در حالتی که مالیات قیمت سوخت اضافه کنند اعمال میشود. این که در اروپا بنزین با قیمت یک و نیم یورو عرضه میشود مالیات بسیار سنگینی برای آن وجود دارد اما اگر بخواهیم از خلیج فارس بنزین وارد کنیم، قیمتش تا این حد نیست.
نیاز به تحول اساسی در ساختار بخش انرژی داریم
سبوحی اضافه کرد: دولت اگر بخواهد مساله حاملهای انرژی را حل کنند با این روش حل نمیشود بلکه باید یک تغییر ساختار در بخش انرژی دنبال کنند تا تغییر قیمتها به تدریج شکل بگیرد و افزایش قیمت انرژی باید در راستای اصلاح ساختار و توسعه فناوریهای جدید و کارآمد اتفاق بیافتد.
این کارشناس حوزه انرژی بیان کرد: بنزین در سبد انرژی کشور دارای سهمی در حدود ۱۰ درصد است. با این روشها نمیتوان تغییر ساختار یا اصلاح در وضعیت انرژی کشور مانند مصرف بنزین را به وجود آورد. برای اینکه بتوان اصلاح کرد و بازده حمل و نقل را بالا آورد باید همزمان هم سیستم حمل و نقل عمومی اصلاح شود و هم کیفیت خودروهای مردم بهتر شود و گستره فناوریهای بالا در کشور صورت بپذیرد. در غیر این صورت این کمبود انرژی و بحرانی که داریم همچنان رو به گسترش خواهد بود.
این کارشناس حوزه انرژی در نهایت گفت: مساله اساسی کسری بودجه دولت الان مطرح است و اینکه به نوعی با این قیمت بنزین سوپر مردم را متوجه کنند که قیمت بنزین خیلی بالاتر از آن است که دولت دارد به آنها عرضه میکند و زمینه را آماده بکنند تا در سالهای بعد یا در حالت مقایسه بتوانند بیشتر آن را افزایش بدهند. ما نیاز به ایجاد تحول اساسی در ساختار بخش انرژی و اقتصاد انرژی داریم و این کار باید بسیار دقیق و حساب شده انجام شود و اهداف افزایش بهرهوری انرژی را دنبال کند.